De universiteit van Wageningen (Bijen@WUR) heeft al meer dan 10 jaar ervaring in het ‘niet-behandelen’ tegen varroa mijten en in de natuurlijke selectie van resistente bijenvolken. Uit eigen ervaring weten we dat de varroamijt een erg lastig en moeilijk probleem is voor imkers. Reeds 10 jaar lang tracht onderzoeker Tjeerd Blaquière van de WUR deze mijt net niet te bestrijden! Hij zoekt een oplossing door de natuurlijke selectie van bijenrassen.
Ze bundelden de opgedane kennis in een programma dat imkers kunnen toepassen om ook zelf resistente volken te telen in artikelenbundel die je hier kan downloaden.
Lees het volledige artikel hier –>Deze experimenten van WUR hebben al goede resultaten behaald en wordt nu herhaald in Arboretum Kalmthout. Het Arboretum van Kalmthout heeft een boeiend bijenproject opgezet in samenwerking met de universiteit van Gent (Ugent- Honeybee Valley ) en de Universiteit van Wageningen in Nederland (WUR).
Beide universiteiten zullen de proef wetenschappelijk opvolgen en we hopen opnieuw goede resultaten te behalen.
In Arboretum Kalmthout zullen 40 bijenvolkjes staan die voor deze proef gevolgd worden. Mocht je meer informatie willen of met vragen zitten, contacteer dan zeker onze imker Rob Van Bauwel.
Nu, het artikel spreekt over een minimum van 25 volkjes als je deze methode zou willen volgen om resistente volkjes te selecteren. Nu zijn er in Vlaanderen maar een handvol imkers die 25 volkjes of meer hebben. Sommige imkers hebben nét 24 volkjes of een heel pak minder. Spreek daarom je vereniging aan! Er zijn vast verschillende andere imkers die deze methode willen toepassen. Laat de vereniging deze imkers bij elkaar brengen en eventueel zorgen voor een back-up plan als een imker in kwestie al zijn volkjes verloren zou zijn.
Voor verdere uitleg of inspiratie, neem contact op met de gezondheidscoördinator van AVI.
Erik Goris