Imkersgilde het Scheldebieke Beveren en omstreken

Actief sinds: 1999

Aantal leden: 18

Locatie:

Beveren en wijde omgeving (Temse, Kruibeke, Zwijndrecht, Sint-Niklaas en deelgemeenten)

Wat is het Scheldebieke:

Het Scheldebieke is een kleine imkervereniging aan de rand van de provincie Oost-Vlaanderen omarmt door de Schelde. Onze imkers komen uit  Beveren, Temse, Kruibeke, Zwijndrecht, Sint-Niklaas en deelgemeenten.   We komen enkele keren per jaar samen om ervaring te delen en elkaar te helpen  onze honingbijen gezond en bezig te houden. Wij laten ons hierbij bijstaan door experten die d.m.v. voordrachten ons informeren over diverse onderwerpen met recente informatie en over actuele themas in de imkerij. Onze vergaderzaal bevindt zich in Melsele en is makkelijk te bereiken via de E17.

Lid worden?

Wil je graag lid worden van onze vereniging? Neem dan zeker contact op! Onze vereniging communiceert liefst per e-mail.

Contactpersonen

Gieljan De Rop

Gieljan De Rop
Voorzitter

Heidestraat 170, 2070 Zwijndrecht
Mob 0489 41 30 82

René van de Vijver

René van de Vijver
Secretaris

 Heirbaan 110, 9120 Melsele
tel 03 775 41 42
Mob 0494 86 98 38

Help een Bijenzwerm? denk ik …

Woont u in de regio waar onze leden actief zijn en heeft u een bijenzwerm in de tuin of rond u huis dan kan je een imker vragen deze te komen verwijderen. Hebt u een imker dicht bij de deur dan zijn de bijen waarschijnlijk uit één van zijn of haar kasten afkomstig en probeer je liefst eerst daar aan te bellen.

De meeste mensen die ons contacteren doen dat helaas tevergeefs. Overloop voor u belt even volgende punten:

  1. Doe een zoekopdracht in google met de woorden – bij wesp hommel : Een wesp is slank en kaal met een geel/zwart patroon. Een hommel is breed en sterk behaard. Een honingij is slank, licht behaard en heeft een bruin/zwarte kleur. Een imker helpt u enkel als u een zwerm honingbijen over de vloer heeft. Wespen die voor overlast zorgen worden door de brandweer verdelgt. Hommels zijn zachtaardig, nuttig en beschermt en worden niet verdelgd of verwijderd.
  2. Een bijenzwerm bestaat makkelijk uit meer dan 1000 bijen. Als deze nog vrij in een struik of boom hangt is dit duidelijk te zien. Als de zwerm zich reeds in holte heeft gevestigd is er steeds activiteit aan de ingang van vertrekkende en aankomende bijen. Google bijenzwerm om een goed idee te krijgen.
  3. Zwermen kunnen voorkomen van April t.e.m. Augustus
  4. Ze komen uit de grond, dit zijn met 99% zekerheid hommels of wespen.
  5. Solitaire bijen leven alleen of nestelen soms dicht in elkaars nabijheid. Deze bijtjes vliegen constant op en af naar hun nest gangetje. Maar er is geen continue activiteit van aan en afvliegende bijen. De meest voorkomende soorten zijn kleiner dan de honingbij en nestelen in boorgaatjes, holle planten stengels, zand, muren met voegen van oude leemcement, in PVC profielen, e.a.