Nieuw geneesmiddel VarroMed

Wat de bij ons toegelaten bestrijdingsmiddelen betreft, zitten wij in een moeilijke positie. Het gamma wettelijk vergunde middelen is zeer beperkt en verder zijn wij aangewezen op het zogenaamde cascade-systeem waarbij de in Europa toegelaten middelen kunnen verkregen worden via een voorschrift van de dierenarts . In Duitsland zijn ondertussen enkele nieuwe producten op de markt gekomen, die echter bij nader toezien helemaal niet zo nieuw zijn. In de meesten gevallen gaat het om reeds bestaande ‘werkzame stoffen’ die op een andere manier of in een andere samenstelling aangeboden worden. Het verschil met de situatie bij ons is dat ze niet voorschrift-plichtig zijn, maar dat je ze wél via de apotheek moet aankopen.

VarroMed

In februari 2017 werd het product ‘Varromed’ in de ganse Europese Unie toegelaten als behandeling tegen de varroa. De werking ervan is gebaseerd op een combinatie van 5 mg mierenzuur en 44 mg oxaalzuurdihydraat per milliliter. Volgens de producent, het Oostenrijkse BeeVital, zou het niet alleen een beter resultaat geven bij de bestrijding van de mijt, maar bovendien zouden de bijen het veel beter kunnen verdragen. Het product wordt gebruiksklaar aangeboden in een 555 ml -fles met een duidelijke schaalaanduiding zodat het makkelijk te doseren is. Het wordt tussen de raten gedruppeld, net zoals gebeurt bij de winterbehandeling met oxaalzuur. Men voorziet drie tijdstippen voor de behandeling: na de laatste honingoogst in de herfst, in de winter en tijdens het volgende voorjaar, maar dan wel voor het op zetten van de honingzolders. Voor een succesvolle bestrijding van de varroamijt moet het product meermaals gebruikt worden. Men bedoelt hier mee dat de behandeling om de zes dagen dient plaats te vinden. In de bijsluiter  vind je een tabel vanaf welke natuurlijke mijtenval je moet behandelen.

Vermits het product alleen maar natuurlijke stoffen bevat, mag het volgens de producent ook gebruikt worden door imkers die op biologische wijze trachten te imkeren.

AVI

3 comments on “Nieuw geneesmiddel VarroMed

 • Thomas Van Pelt

  “Een imkercultuur van tegenspraak”

  Hallo Iedereen,
  VarroMed is in de Duitse Instituten (die zich genegeerd voelen door procedure op EU-niveau) met nodige scepticisme onthaald. Ja, je mag theoretisch dit produkt tot één dag voor het toevoegen van de honingruimtes gebruiken. Maar, in Duitsland strookt deze handeling NIET met de ‘Honigverordnung’ – de Duitse levensmiddelwetgeving voor de kwaliteitscontrole van honing. Kort samengevat: er zijn geen juridische beschrijvingen voor bijenwas (waardoor de wastafelproblemen in Duitsland niet voor vervolging van de verantwoordelijken kon voeren) MAAR de imkers willen wel een oogje toeknijpen voor de Honingwetgeving, want dit nieuw commercieel produkt is gemakkelijk te gebruiken EN mag zelfs VÓÓR het honingseizoen gebruikt worden.

  1 Met een beetje VarroMed KAN je je mijtenbesmetting NIET onder controle krijgen, want dit produkt heeft bijna geen werking op de mijten in broed!!! (naargelang seizoen +80%)(dit produkt bevat maar een klein percentage mierezuur)
  2 Het grote probleem dat zich stelt is dat vele imkers hun bijen het hele jaar door gaan behandelen, wat daartoe zal leiden dat de chemische druk op de bijen alleen maar groter wordt. De gevolgen op lange termijn zijn nog niet bekend…

  Thomas Van Pelt, Bijendeskundige (Bienensachverständiger, Bayern, Duitsland)

  Reply
  • pieter

   Beste Thomas,
   Ik begrijp je bezorgdheid, maar een imker die de honingwetgeving wil overtreden, die zal zich weinig aantrekken van de voordelen van dit product.

   Ik bekijk het vooral omgekeerd. Wil je op een natuurlijkere manier imkeren, dan heb je nu een product ter beschikking dat, wanneer het goed toegepast wordt, minder schadelijke effecten heeft dan de chemische alternatieven op basis van flumethrine, coumaphos, enz.

   En natuurlijk is het niet de bedoeling dat dit product heel het jaar door op de bijen moet gedruppeld worden, zo wordt het ook niet aangeraden door de producent zelf. Dit zou inderdaad alleen maar leiden tot meer virulente mijten, hetgeen we zeker kunnen missen.

   Dus, laten we vooral de gebruiksaanwijzingen goed opvolgen.

   Reply
 • Jaap Jager. Texel.

  Gewoon niet behandelen.

  Reply

Leave Comment