Nieuw geneesmiddel VarroMed

Wat de bij ons toegelaten bestrijdingsmiddelen betreft, zitten wij in een moeilijke positie. Het gamma wettelijk vergunde middelen is zeer beperkt en verder zijn wij aangewezen op het zogenaamde cascade-systeem waarbij de in Europa toegelaten middelen kunnen verkregen worden via een voorschrift van de dierenarts . In Duitsland zijn ondertussen enkele nieuwe producten op de markt gekomen, die echter bij nader toezien helemaal niet zo nieuw zijn. In de meesten gevallen gaat het om reeds bestaande ‘werkzame stoffen’ die op een andere manier of in een andere samenstelling aangeboden worden. Het verschil met de situatie bij ons is dat ze niet voorschrift-plichtig zijn, maar dat je ze wél via de apotheek moet aankopen.

VarroMed

In februari 2017 werd het product ‘Varromed’ in de ganse Europese Unie toegelaten als behandeling tegen de varroa. De werking ervan is gebaseerd op een combinatie van 5 mg mierenzuur en 44 mg oxaalzuurdihydraat per milliliter. Volgens de producent, het Oostenrijkse BeeVital, zou het niet alleen een beter resultaat geven bij de bestrijding van de mijt, maar bovendien zouden de bijen het veel beter kunnen verdragen. Het product wordt gebruiksklaar aangeboden in een 555 ml -fles met een duidelijke schaalaanduiding zodat het makkelijk te doseren is. Het wordt tussen de raten gedruppeld, net zoals gebeurt bij de winterbehandeling met oxaalzuur. Men voorziet drie tijdstippen voor de behandeling: na de laatste honingoogst in de herfst, in de winter en tijdens het volgende voorjaar, maar dan wel voor het op zetten van de honingzolders. Voor een succesvolle bestrijding van de varroamijt moet het product meermaals gebruikt worden. Men bedoelt hier mee dat de behandeling om de zes dagen dient plaats te vinden. In de bijsluiter  vind je een tabel vanaf welke natuurlijke mijtenval je moet behandelen.

Vermits het product alleen maar natuurlijke stoffen bevat, mag het volgens de producent ook gebruikt worden door imkers die op biologische wijze trachten te imkeren.

AVI

One comment for “Nieuw geneesmiddel VarroMed

  • Kathy De koning

    lijkt me top die website

    Reply

Leave Comment