Aziatische hoornaar: Update door Karel Schoonvaere en Dries Laget (Honeybee Valley)

Naar aanleiding van haar snelle invasie in ons land bestaat er heel wat onrust over de reële gevolgen van de Aziatische hoornaar. Vorig jaar volgde Honeybee Valley de invasie op e voet en testte verschillende bestreidingstechnieken uit.

De bestrijding kadert deels binnen het beheer van de Aziatische hoornaar in Vlaanderen dat afgelopen jaar een duw kreeg van de Vlaamse overheid. Daarnaast staan we in contact met de imkers en onderzoekers uit Frankrijk, Spanje en Portugal, de zwaarst getroffen landen wat betreft de exoot tot dusver. De kennis uit deze landen is gaandeweg bij ons geraakt en de belangrijkste bestrijdingstechnieken gedestilleerd. Bedoeling is dat nu ook de Vlaamse imkers worden ingelicht zodat me weet wat te doen. Op dit moment ziet het ernaar uit dat iedereen er op korte tijd mee te maken kan krijgen.

Op moment van schrijven (7/5/19) zijn er al Aziatische hoornaars, maar nog geen hoornaar-werksters die actief jagen aan bijenkasten. Vanaf juni-juli kan het zich voordoen dat imkers jagende hoornaarwerksters beginnen zien. Vanaf augustus breekt de periode aan van actief jagen en is de kans op jagende hoornaars vrij groot als er een nest in de buurt is.

Wij stelden een Aziatische-hoornaars op die informeert over de bedreiging en de bestrijding van de Aziatische hoornaar en werd onlangs ook via een Honeybee Valley nieuwsflash verspreid, parallel met de lancering van www.vespawatch.be

 

Karel Schoonvaere, Dries Laget (Honeybee Valley)

download de volledige tekst hier

Webadmin June20

Leave Comment