Apis Mellifera Flandria

Elke winter is het bang afwachten of de volken de winter door geraken en het is de laatste jaren eerder de regel dan de uitzondering dat we met zeer hoge wintersterfte maken hebben, t.t.z. wintersterftecijfers boven 30% zijn geen uitzonderingen meer.

Wintersterfte: bron IFANG
Wintersterfte: bron IFANG

Na de winter is het in vele gevallen behelpen om alle verliezen terug op te vangen. We zien elk jaar een ongelooflijke solidariteit in onze verenigingen om imkers uit de nood te helpen die alle volkjes verloren hebben.

Echter, soms is de vraag naar nieuwe volkjes groter dan het aanbod. De verleiding is dan groot bijenvolkjes in het buitenland te bestellen.  We willen echter iedereen ten stelligste afraden om bijenvolken uit het buitenland te kopen, en zeker bijenvolken uit streken die niet gelijken op onze contreien, zoals Italië, Spanië, enz.

Deze mediterrane bijen zijn niet aangepast aan ons klimaat en aan onze flora. Dus de kans dat ze heelhuids door de volgende winters geraken is bijzonder klein. Bovendien bestaat het gevaar voor de import van nieuwe belagers, zoals de kleine kast kever, die reeds verspreid is in verschillende delen van Italië.

Vandaar dat we willen aanraden om opnieuw te beginnen met afleggers uit de sterkste volken uit de buurt, ongeacht ras of stand… Uitgebreide onderzoeken toonden reeds aan dat een lokaal aangepaste bij de beste bij blijkt te zijn… Vandaar de ietwat prikkelende titel van het nieuwe ecotype Apis Mellifera Flandria waaraan we allen kunnen meewerken.

Alleen door verder te telen uit onze meest weerbare volken, zullen we op lange termijn komen tot weerbare bijen die sterk genoeg zullen zijn om te overleven.

 

AVI

One comment for “Apis Mellifera Flandria

  • Erik

    Beste AVI,

    ik deel deze mening!
    Trouwens de Nederlandse Universiteit van Wageningen pleit bij monde van onderzoeker en bijenspecialist Tjeerd Blacquière ook voor lokaal aangepaste bijen.
    En in een eerder artikel over de Aalsterse methode om afleggers te maken worden de voordelen van deze manier van voorttelen uit de doeken gedaan. Blijkbaar is het ook de visie van WUR om de verschillende rassen los te laten en vooral verder te gaan met lokaal aangepaste honingbijen met de hoogste overlevingskans.
    Erik

    Reply

Leave Comment