Importeer geen bijen en koninginnen uit het buitenland

© katrien berckmoes

Bericht van de gezondheidsdienst van AVI vzw.

Enkele dagen geleden bereikte ons het bericht  dat er bij de controle van 1000 koninginnen uit Argentinië mogelijks eitjes gevonden zijn van de kleine bijenkastkever (Aethina Tumida).  Het bericht was opgesteld door GDS Centre, een Franse federatie van gezondheidscentra voor veeteelt en dierenwelzijn. Een pdf van het bericht vind u hier.

Naar aanleiding van dit bericht verspreidt AVI vzw dit advies:

AVI vzw raadt ten stelligste af om koninginnen of bijenvolkjes te importeren. Wanneer u bijen wil aankopen, dan raden we aan om bijen aan te schaffen bij de dichtstbijzijnde  imkervereniging in uw buurt. Indien u dan toch bijen aankoopt van een handelaar in bijenvolken, vraag dan de nodige garanties dat zowel het bijenvolk als de andere bijenvolken op de bijenstand in goede gezondheid verkeren.

 

Ziekten die in Vlaanderen aanwezig zijn, zullen we wellicht niet meer kwijtraken. Maar door het importeren te stoppen kunnen we wel verhinderen dat er weer een nieuwe lading bacterie- en virusstrengen wordt ingebracht in onze bijenvolken. Strengen die zich hier ontwikkelen, zijn een minder groot probleem voor onze bijen. Dit is reeds aangetoond in verschillende wetenschappelijke studies.

Bovendien is het importeren van bijen of koninginnen nergens voor nodig. Alle gewenste kwaliteiten en eigenschappen zijn reeds aanwezig onder onze eigen bijenvolken.

We hopen dan ook dat alle aangesloten imkerverenigingen de nodige maatregelen nemen om aan de vraag naar bijenvolkjes te voldoen, zodat er geen behoefte is om bijen te kopen uit het buitenland.

Imkers moeten er zich van bewust zijn dat gezondheid van de bijen niet stopt aan de grenzen van hun bijenhal. Over de gezondheid van ons bijenarsenaal zijn we collectief als imkers verantwoordelijk.

AVI

One comment for “Importeer geen bijen en koninginnen uit het buitenland

 • Theo Van Hoof

  Wat is buitenland? Alles buiten België? Dan staan we er heel slecht voor. Een paringseiland hebben we niet. Gerenommeerde koninginentelers hebben we niet. Niemand in België kan vergeleken worden met een Thomas Ruepel, Kjeld Brandstrup, Klaus Fehrenbach, Paul en Victor Jungels, Jos Guth, …

  BTW het pseudo paringseiland Kreverhille ligt ook in het buitenland.

  Een heel kort door de bocht reactie. Spreek al een keer van niet EU import. Zal veel realistischer zijn.

  Hoeveel van jullie leden laten alle jaren vrijwillig een AVB controle uitvoeren?

  Grts Theo

  Reply

Leave Comment