België telt 20 nieuwe Honingkeurmeesters!
Wat is de botanische herkomst de honing? Hoe lang is honing houdbaar met een vochtpercentage van 18,5%? Hoe pas je polarimetrie toe om vervalste honing te herkennen? Wat moet er op het etiket? Waaraan moet Mede voldoen? Waaruit bestaat bijenwas?
Een 20-tal gemotiveerde imkers uit alle hoeken van het land namen deel aan de eerste door AVI vzw ingerichte cursus Honingkeurmeester en kregen een antwoord op al deze vragen.
De Stichting Nederlandse Commissie voor Bijenproducten, afgekort NCvB, kwam voor deze unieke gelegenheid naar Kalmthout om gedurende 5 intensieve zaterdagen in februari en maart de theoretische en praktische beginselen van het honingkeurmeesterschap te doceren. Op 1 april werd het examen afgelegd en iedereen was geslaagd !
“De cursus was zwaar, en op sommige momenten heel technisch. Gelukkig werd theorie en praktijk afgewisseld. Ik heb enorm veel bijgeleerd, vooral de pollenanalyse in het labo was bijzonder interessant, alsook de fysische en chemische analyses.” getuigde één van de deelnemers na afloop van de cursus.
Wil u graag meer informatie of wil u graag zelf een honingkeuring organiseren in uw vereniging? Contacteer dan gerust de NCvB of het bestuur die je in contact kan brengen met gediplomeerde keurmeesters.
Sint-Ambrosius Schilde en Sint-Ambrosius Mortsel organiseerden in november reeds hun eerste honingkeuring.
De website van de NCvB vind je achter deze link: www.bijenproducten.com