Cursusaanbod 2022 van het Opleidingsinstituut NCvB

honingkeuring

 

Wat is de botanische herkomst de honing? Hoe lang is honing houdbaar met een vochtpercentage van 18,5%? Hoe pas je polarimetrie toe om vervalste honing te herkennen? Wat moet er op het etiket? Waaraan moet Mede voldoen? Waaruit bestaat bijenwas?

De Nederlandse Commissie voor Bijenproducten heeft als stichting het doel om de Nederlandse en Belgische imkers te helpen bij het bevorderen van de kwaliteit van hun bijenproducten.

In Nederland verzorgen wij diverse cursussen, workshops, lezingen en zijn benieuwd welke behoefte en vraag in Vlaanderen aanwezig is op dit gebied. Heeft u interesse in de cursus Keurmeester Bijenproducten? Wilt u meer weten over pollendeterminatie? Welke opleiding zou u graag zien in Vlaanderen?

  • Cursus Keurmeester Bijenproducten

Een gecombineerde theorie en praktijkopleiding. Tijdens deze cursus worden u de beginselen Organoleptisch (visueel beoordelen, ruiken, proeven), Chemisch-fysisch (vocht%, HMF gehalte, optische draaiing, pH, elektrische geleiding, waterstofperoxide gehalte en Katalase screening) en Microscopisch (pollenonderzoek) van het keuren geleerd.

 

  • Applicatie cursus keurmeester pollendeterminatie

Afgestudeerde Keurmeesters die kennis willen opdoen of ophalen van pollendeterminatie krijgen in een dagcursus een herhaling en update van stuifmeel onderzoek in honing met een verdiepingsslag. Dit is een praktijk opleiding. Wij zorgen voor de microscopen en overig benodigde apparatuur en prepareer middelen.

  • Pollendeterminatie plus

Voor degene die inhoudelijk meer kennis over stuifmeelonderzoek wil opdoen of ophalen en al wat microscopie ervaring heeft, biedt deze cursusdag dieper inzicht in determinatie methode en het herkennen van honingdauwhoning, vervalsingen, en voedselonveilige elementen.

 

  • Workshop Honinganalyse

Leren hoe je Water, Glucose, HMF, Glucose oxidase activiteit, Katalase screening, PH, EC, optische rotatie, en eiwitgehalte meet? Hier hoeft u geen scheikundige vooropleiding voor te hebben genoten. Tijdens deze dagcursus worden u de theoretische onderbouwing en praktische uitvoering geleerd op imkerniveau.

De website van de NCvB vind je achter deze link: www.bijenproducten.com

 

AVI

Leave Comment