schutkring na uitbraak Amerikaans Vuilbroed Ekeren en Herfelingen

UITBRAAK AVB VLAANDEREN

Zopas werd er medegedeeld dat er in Ekeren (provincie Antwerpen) en Herfelingen (provincie Vlaams-Brabant) Amerikaans vuilbroed is aangetroffen, een kaart met de schutkringen vindt men achter deze link.

Het is verboden bijen te vervoeren binnen de schutkringen, alle volken worden eerst onderzocht om eventuele besmettingen te kunnen opsporen.

Amerikaans vuilbroed is een bijenziekte die wordt overgebracht door een sporenvormende bacterie, Paenibacillus larvae. Jonge larven (tot 2 dagen) zijn het gevoeligst voor de ziekte. Een van de meest typische kenmerken is dat de inhoud van aangetaste cellen dradentrekkend en stroperig is (zie luciferproef boven). Amerikaans vuilbroed kan ook de productiviteit gevoelig doen dalen en het bijenvolk doen wegkwijnen, meer over de ziekte vindt men hier: http://www.afsca.be/bijenteelt/dierengezondheid/#amerikaans Als een kolonie ervan verdacht wordt aangetast of besmet te zijn, moet de bijenhouder daarvan onmiddellijk aangifte doen bij de Lokale Controle-Eenheid waarvan de bijenstand afhangt.

Schutkring Ekeren

 

Schutkring Herfelingen

 

Pieter Wuyts

Leave Comment